Health & Fitness

12 tips bij verkoudheid

By  | 

Je moet de hele dag niezen, je neus loopt leeg, je voelt je niet lekker, hoofdpijn, hoesten, zweten, koud hebben… allemaal vervelende bijwerkingen van een verkoudheid. Het liefst wil je er zo snel mogelijk van af! Hieronder staan een paar tips die je daar bij helpen!

1 . Drink veel water

Veel water drinken helpt tegen verkoudheid. Je keel wordt zo schoongespoeld en het ondersteund het lymfestelsel.

water verkoudheid

2 . Stomen

Ga boven een pan met heet water hangen met een handdoek over je hoofd en inhaleer de stoom goed via je neus. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost, zodat je hoofdpijn verdwijnt en je beter kunt ademen. Je kan natuurlijk ook gewoon een hele warme douche nemen!

stomen verkoudheid

3 . Snuit niet te vaak je neus

Je kunt beter je neus ophalen, dan je neus te snuiten. Als je veel en hard je neus snuit, lopen je voorhoofdsholtes vol waardoor ze gaan ontsteken. Als je moet snuiten, doe het dan voorzichtig.

4 . Veel rusten

Ook al is het ‘maar’ een verkoudheid, toch is het verstandig om thuis te blijven en rust te nemen. Blijf niet hangen achter je laptop of voor de TV, maar rust ook echt uit. Laat je lichaam zichzelf kunnen concentreren op herstel, zonder dat er energie nodig is voor andere zaken.

5 . Gember

Gember is verwarmend en o.a. koortsverdrijvend, antiviraal, helpt bij verkoudheid en versterkt het immuunsysteem.  De wortel is in bijna iedere supermarkt te koop. Gember kun je gebruiken als keukenkruid. Je kunt er ook een thee van zetten. Dit is lekker met honing. Koudgeperste honing bevat o.a. Vitamine C .

gember verkoudheid

6 . Geen koffie, zwarte thee of alcohol

Hierdoor droog je alleen maar uit!

7 . Uit naast je bed

Leg een uit op je nachtkastje, de geur van ui opent de luchtwegen. Je kamer ruikt dan wel naar ui, maar als je de volgende dag het raam opzet is dat ook zo weer weg!

ui verkoudheid

8 . Niet roken

Voor sommige mensen is dit heel moeilijk, maar probeer dan in ieder geval zo min mogelijk te roken! Je slijmvliezen raken hierdoor alleen maar meer geirriteerd!

9 . Kauwgom

Als je verkouden bent kan je overdag kauwgom kauwen. Door de kauwbeweging gaat je neus open en door het slikken spoel je de keel. De mint heeft ook nog eens een goede werking op je luchtwegen.

10 . Neusdouche/Neti-pot

Een neti-pot is een middel om je neus en bijholten leeg te maken. Spoel je neus met lauwwarm water en een zoutoplossing en je kunt weer snel vrij ademen.

neus douche

11 . Was je handen regelmatig

Een virus verspreid zich vaak via de handen naar de mond, neus en ogen. Je kan je hierdoor telkens opnieuw besmetten. Was je handen daarom regelmatig!

12 . Vitamine C

Vitamine C kan een verkoudheid niet voorkomen, maar het helpt wel als je vitamine C inneemt als de verkoudheid opkomt. Natuurlijk kun je even snel een vitaminepilletje nemen, maar het beter om natuurlijke vitamines in te nemen. Een bekende fruitsoort met veel vitamine C is natuurlijk de sinaasappel. Een ander alternatief is een lekker glas warme rozebottelthee, braamthee of groene thee omdat sinaasappels bij sommige ook de luchtwegen kunnen irriteren.

 

Weet jij nog andere tips die voor jou super goed werken? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

 

Lees ook: 5 huidverzorgingstips voor de kou

 

Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *