Health & Fitness

Wat kan je het beste eten voor een marathon?

By  | 

De dag van de marathon is aangebroken en er spoken allerlei vragen door je hoofd. Wat en wanneer moet je nu eten en drinken zodat je geen last krijgt van steken of misselijkheid? De laatste uren voor de marathon zijn meestal heel chaotisch. Een goede voorbereiding op de marathon is het halve werk! Hier wat tips om te zorgen dat je de marathon goed kan beginnen!

 

  • Probeer minimaal 2 uur voor een wedstrijd niet meer te eten

Voor de meeste mensen is twee uur genoeg tijd om het eten te verteren en met een redelijk lege maag te kunnen trainen, zeker als de maaltijd uit veel koolhydraten bestaat. Ga je te snel na een maaltijd hardlopen, dan kan het eten niet goed verteren en kun je buikkramp of een opgeblazen gevoel krijgen. Zelfs misselijkheid en braken komen dan voor.

 

  • Eet of drink niets wat je niet eerder hebt uitgeprobeerd voorafgaand aan of tijdens een wedstrijd of pittige training 

Experimenteer alleen bij korte, rustige trainingen, niet bij wedstrijden. Je maag-darmstelsel went namelijk aan een bepaalde mix van voedingsmiddelen. Je kunt normaalgesproken zonder probleem allerlei voedingsmiddelen uitproberen, maar tijdens de inspanning is het spijsverteringssysteem gevoeliger en riskeer je maag-darmproblemen.

De uitzondering: als je tegen een hongerklop aanloopt, dan kun je beter iets onbekends eten dan helemaal niets.

 

  • In de laatste anderhalf uur voor de start zorg je dat je vochtbalans op peil blijft

Dit kan eenvoudigweg met water. Ga in ieder geval geen extreme hoeveelheden sportdrank tot je nemen, dit kan negatieve gevolgen hebben. Aan je voeding zal het nu niet meer liggen. Gaan met die banaan! Voorkom honger tijdens het hardlopen. Je hebt brandstof nodig om de eindstreep te halen, eet daarom 30 minuten voor het rennen nog iets kleins en zorg dat het licht verteerbaar is.  Neem bijvoorbeeld een banaan, sportreep, eierkoek. Deze worden snel omgezet in energie.

  • Ontbijt tips

-Ontbijt niet met bruin, maar met witbrood. Witbrood wordt sneller omgezet naar energie.

-Kies voor een koolhydraatrijke voeding: zoetigheid als stroop, honing en jam.

-Kies je voor een bord yoghurt met cruesli: liever meer cruesli en weinig yoghurt.

 

  • Sommige voedingsmiddelen worden echt afgeraden om te eten voor een hardloopwedstrijd

Pittig eten. Grote kans dat je naar de wc moet rennen!
Vezelrijk eten (prei, bruine bonen, ui). Ook hier komen je darmen van op gang.
Te veel cafeïne. Een koffie voor je hardloopwedstrijd? Prima, dat kan zelfs voor betere prestaties zorgen. Maar 2 koffie én een espresso én een cappuccino is een no go!
Vet eten. Soms denk je niet goed na over je voeding. Zeker niet als je honger hebt! Dan geef je sneller toe aan een “croissant-, friet- of hamburgermomentje”. Lekker, maar beter van niet!

 

Succes met het rennen van de marathon!

 

lees ook: 6 tips om beter te hardlopen in de winter

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *